Flere og flere studerende køber andelsboliger i de store byer

Flere og flere studerende køber andelsboliger i de store byer

Det nye studieår nærmer sig med store skridt. Der er nok at skulle tænke over, og tage stilling til. Langt de fleste glæder sig til at tage hul på det nye semester, og der er noget fedt og forventningsfuldt over at skulle skaffe studiematerialer og komme i gang igen. Vist er det fedt med sommerferie, men de fleste af os, har det alligevel bedst med en struktureret hverdag med noget at rive i.

Boligjagten går ind

Studiestart er også lige med højsæson for boligmarkedet i de større byer, hvor studiemiljøerne blomstrer. Det kan være en større udfordring at få fat på en studiehybel. Godt nok er der et stort udvalg af kollegier rundt om i landet, men det er ikke altid lige nemt at få fat i et kollegieværelse. Man skal have været skrevet op i god tid, og samtidigt kan man ikke stå i kø før man er kommet ind på sin uddannelse. De fleste er bekendt med denne udfordring. Prøv at sprede budskabet i din omgangskreds, og bed folk om at sprede det videre. Nogle kan være heldige med at smide et opslag på Facebook med opfordring om at dele videre, og måske kender du nogen, som kender nogen, som kender nogen, som har en moster, som har et ledigt kælderværelse.

What to do?

Du kan også holde øjne og ører åbne, og se om du kan finde andre der står i samme situation. Måske kan du finde nogle at gå sammen med om at leje en lidt større lejlighed. Og hvis ikke det er en kollegielejlighed, er der jo intet i vejen for at være skrevet op i lang tid. Almindelige boligselskaber har lister, hvor man kan være skrevet op i mange år, og på den måde langsomt nærme sig noget der kunne ligne en chance for at finde en bolig – selv i en af de større studiebyer. En anden mulighed kan være at gå på jagt efter en andelsbolig. Det kan umiddelbart lyde som en umulig mulighed. Alle ved at andelsboliger kræver kapital, men måske ser det ikke så sort ud endda.

Overvej at tage et lån

Vejen til din studiebolig kan være lang og kringlet, men hvis man er lidt fleksibel, kan man altså sagtens finde nogle smutveje. Det er ikke sikkert at man finder sin drømmebolig i første omgang, men har man først prøvet at sofasurfe længe nok, kan man altså overveje at låne sig til drømmen. Selvom du ikke har en rig onkel, kan der bestemt findes løsninger, som er værd at overveje, selv for en studerende. På nettet kan du finde oversigter over forskellige former for rentable lån, som kan hjælpe dig nærmere drømmen om den perfekte studiebolig. Et lån kan være en god løsning, hvad enten du går efter leje-, andels-, eller ejerbolig. Men hvad er forskellen?

Forskellige boligtyper

Man skelner groft set mellem tre typer af boliger. Lejeboligen er den, hvor man kun skal forholde sig til en fast og forudbestemt husleje hver måned. Dertil kommer selvfølgelig i et vist omfang udgifter til forbrug. Det varierer hvor meget af det, der indgår i den faste husleje, og fremgår af kontrakten. Fordelen ved en lejebolig er at du står forholdsvist uden ansvar i det store billede. Det er din udlejer, der skal stå for den ydre vedligeholdelse. Du kan til enhver tid fraflytte en lejebolig, når du bare overholder opsigelsesfristen. Ulempen er at du ikke får udbytte hvis boligens værdi stiger medens du bor i den.

Ejerboligen er udenfor rækkevidde for langt de fleste studerende, med mindre man får arrangeret et såkaldt forældrekøb. Her ejer du heller ikke din bolig selv, men aftaler i fællesskab med dine forældre, hvordan du betaler for at bo i din lejlighed, evt. sammen med dine søskende eller studiekammerater.

Hvad er en andelsbolig?

Endelig er der muligheden for at købe en andelsbolig. Ved en andelsbolig ejer man ikke boligen som ved en ejerbolig, men man ejer retten til at bo i den. I andelsboligforeningen råder du således over en del af dens brugsret. Her følger både en række rettigheder og forpligtelser. Hvilke forpligtelser der er i en andelsboligforening, afhænger af den pågældende forenings vedtægter. Men der er altså ikke et boligselskab der ejer din bolig, men foreningen i fællesskab, og som andelshaver er du medlem af dens forening. Du kan være heldig at købe en andelsbolig billigt og sælge den dyrt, eller vice versa, ganske som det også gør sig gældende ved ejerboliger. Forskellen er at en andelsbolig er forholdsvis billigere i køb. Ved køb af andelsbolig skelner man mellem andelspris og boligudgift. Hvor det første er den kontantpris du skal betale for brugsretten over din bolig, og det sidste er at sammenligne med en slags husleje, som vi ellers kender det fra lejeboliger.

Ansøg om andelsboliglån

Det kan være en rigtig god idé at købe en andelsbolig, især hvis der er udsigt til at den stiger i værdi, medens man bor i den. Muligheden for forældrekøb er også til stede her, men ikke alle andelsforeninger godkender sådan en ordning. Derfor er det en god idé lige at tjekke hvad der gælder i den andelsforening, hvor du er interesseret i en bolig. Uanset om det er dig, eller dine forældre der betaler andelsprisen, er det værd at undersøge muligheden for at optage et andelsboliglån. Det kan i sidste ende vise sig at være en god investering.

Skriv en kommentar

Send en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *